Categorieën
Blogs

De belangrijkste aspecten van een ergonomische werkplek

Heb jij tijdens het dagelijkse kantoorwerk vaker last van lichaamsklachten? Dan kan het heel goed zijn dat je werkt in een verkeerde lichaamshouding. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk jouw werkplek op een ergonomische manier in te richten. In dit artikel besteden we extra aandacht aan het belang van een gezonde werkhouding en hoe een ergonomische werkplek eruit kan komen te zien.

Waarom is een ergonomische werkplek belangrijk?

Ervoor zorgen dat jouw werkplek ergonomisch is ingesteld op jouw postuur en een gezonde lichaamshouding, kan vele gezondheidsrisico’s voorkomen. Een verkeerde houding, onderuitgezakt zittend met een afgeplatte lage druk, een voorovergebogen hoofd en afgeronde schouders kan ertoe leiden dat je langdurige lichaamsproblemen overhoudt aan het dagelijkse kantoorwerk. 

Bovendien kan verkeerd gebruik van het toetsenbord of muis met de handen in een niet-neutrale houding, het risico verhogen van hand- of polskrachten. Langdurig buigen van de nekspieren kan ook zijn tol eisen en de achterkant van de nek overbelasten, waardoor je last krijgt van een stijve nek. Jouw ergonomische werkplek zorgt ervoor dat je deze pijnen en lasten zoveel mogelijk links laat liggen, doordat jouw werkbureau volledig is afgesteld op een duurzame werkhouding! Zorg er dus voor dat je gebruik maakt van de onderstaande tips. 

Gebruik een ergonomische monitorstandaard

Een ergonomische monitorstandaard zorgt ervoor dat je jouw monitor geheel naar wens kan verstellen. Dit  maakt het mogelijk om het scherm te draaien, kantelen of verstellen, zodat je er zeker van bent dat je de ergonomie van je werkplek kan verbeteren. Bovendien zorgt de hoge verstelbaarheid ervoor dat je de monitor op de ideale hoogte kan afstemmen, waardoor jij aan de slag kan gaan in een natuurlijke, ontspannen en neutrale werkpositie. 

Let op de muis en het toetsenbord

Het is belangrijk dat toetsenborden en muizen op een manier worden geplaatst dat ze bereikbaar zijn zonder dat je de neutrale plaatsingsregels zult overtreden. Daarnaast is het belangrijk dat beide apparaten zijn afgestemd op de persoon die ze gebruikt. Flexibiliteit is de sleutel om ervoor te zorgen dat de handen en armen niet overbelast worden, en de productiviteit hoogtij zal vieren! 

Zorg voor een bureau die je staand kan gebruiken

Talloze onderzoeken zijn het erover eens: langdurig zitten op je kont is niet goed voor je gezondheid. Een cluster van aandoeningen, van verhoogde bloeddruk en hoge bloedsuikerspiegel tot overtollig lichaamsvet en abnormale cholesterolwaarden, wordt in verband gebracht met langdurig zitten. Door jouw werkstation te voorzien van een staand bureau zorg je ervoor dat je meer in beweging blijft en verkeerde werkhoudingen gemakkelijker uit de weg gaat!