Categorieën
Blogs

Het verschil tussen virtual reality en augmented reality

Wij als mensen zijn erg vooruitstrevend als het gaat om technologie. Iedere dag worden veel middelen geïnvesteerd om met technologie onze levenssituatie te kunnen verbeteren of problemen die we hebben op te lossen. In de afgelopen jaren hebben we gezien dat virtual reality en augmented reality een steeds grotere rol zijn gaan spelen. Je hebt deze termen vast wel eens voorbij horen komen, maar wat zijn virtual- en augmented reality nou precies? En wat is het verschil? Wij leggen het je uit in dit artikel!

Wat is virtual reality?

Virtual reality maakt het mogelijk om je in een compleet andere wereld te wanen. Dit kan een realistische wereld zijn of een fantasiewereld. Om virtual reality te kunnen ervaren is het van belang om een 3D bril op te zetten. Zodra je de bril op zet lijkt het net of je op een andere plek begeeft. Wanneer je naar links kijkt, draait het beeld mee. Wanneer je omhoog kijkt, draait het beeld ook mee. Het is dus net alsof je daadwerkelijk op die plek bent. Virtual reality kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Zo kun je leuke spellen spelen en trainingen geven of van je angsten afkomen. Pas wel op, je ziet niet meer waar er in de echte wereld een muur, tafel of stoel staat. Het is belangrijk om VR te ervaren onder leiding van een professional.

Wat is augmented reality?

Wat is AR? Augmented reality noemen we ook wel aangepaste realiteit of toegevoegde realiteit. In dit geval ervaar je nog steeds de echte wereld, maar er wordt een AR filter toegevoegd. Er zijn de laatste tijd veel spellen op de markt gebracht die een augmented reality ervaring bieden. Zo kun je bijvoorbeeld door je eigen omgeving lopen om op zoek naar pokémon te gaan. Bij AR kun je gebruik maken van het scherm van je telefoon of een bril. Je kunt augmented reality gebruiken voor interactieve games, het geven van trainingen of bijvoorbeeld marketingdoeleinden. De mogelijkheden zijn eindeloos en hebben betrekking tot iedere industrie. Zo is het mogelijk om iemand van zijn of haar angsten af te komen. Als je bang bent voor spinnen, kun je een spin over je hand laten lopen met een AR filter. Zo kun je aan het idee wennen en van je angst afkomen. Daarnaast kun je het ook gebruiken voor training. Als je een nieuwe machine hebt aangeschaft in je bedrijf, kun je een augmented reality app laten maken en de medewerkers met behulp van AR leren hoe de machine werkt. Dit is maar een voorbeeld van de vele dingen die mogelijk zijn met deze techniek.