U bevindt zich hier: Kenmerken van een laptop

Kenmerken van een laptop


Een laptop is een draagbare computer. In principe kan deze laptop op schoot worden gebruikt maar meestal staat deze op de eettafel of op een bureau. Voordeel is dat je de computer overal kunt neerzetten en dat is erg gemakkelijk. Een kleine laptop heeft als nadeel dat die beperkter is in snelheid door de warmteontwikkeling van de processor. Een ander nadeel dat de laptoponderdelen kleiner zijn dan van een gewone deskcomputer. Daardoor is de aanschafprijs relatief hoog in vergelijking met een standaardcomputer.

Enkele kenmerken zijn:
- Het totale gewicht van een laptop gaat van ongeveer 1 kilogram tot bijna 4 kilogram dus best nog wel zwaar. Maar vergeleken bij de eerste generatie laptops wegen de moderne laptops een schijntje.

- Er zit standaard geen muis bij maar een ingebouwde rechthoekige knop die als muis werkt. Andere namen voor die knop zijn trackball, pointing stick of touchpad. De meeste computergebruikers zijn een muis gewend dus het is even wennen. Wordt dat niks dan kun je alsnog een muis aanschaffen.

- De laptop heeft tenminste een accu maar er zijn laptops bij die er twee hebben. Met zo`n accu kun je enige uren werken zonder elektrische stroom.

- Het toetsenbord is ingebouwd. Een toetsenbord voor bijvoorbeeld Duitsland zal andere letters geven dan een toetsenbord voor Nederland of Belgie.

- Het beeldscherm is opklapbaar. Het zit in de laptop ingebouwd. Een beeldscherm is een apparaat waarop de resultaten te zien zijn na invoering van cijfers en letters.

- Een processor met een variabele klokfrequentie. De bekendste processors zijn van Intel en van AMD. De processor is wel het belangrijkste onderdeel. De eerste processors stammen uit het begin van de jaren 70. De eerste was van Intel, de i4004. Deze had 4 bit. Door de snelle ontwikkeling zijn er nu al 64 bit processors. Bit betekent de woordbreedte en woordbreedte betekent de woordbreedte van een machinewoord uitgedrukt in bits. Dus hoe groter de woordbreedte, des te meer bewerkingen kunnen worden uitgevoerd.

- Er zitten in een laptop ingebouwde luidsprekers. Vroeger was de geluidskwaliteit vrij matig. Bij de nieuwere laptops is het geluid al stukken vooruit gegaan. Bij de modernste laptops zitten standaard een webcam ingebouwd en een microfoon.

- Natuurlijk zitten er enkele USB- poorten. Een USB- poort is een standaardaansluiting van randapparatuur bij een computer. Vroeger waren het de parallelle en seriŽle poorten. Deze zijn ver- vangen door de USB- poorten waardoor de snelheid van gegevensoverdracht vele malen groter is.

- Een kleine harde schijf. Op een harde schijf kunnen gegevens op worden bewaard. Deze schijf is gemonteerd in de laptop. De gegevens die op die schijf komen zijn permanent. Dit wil zeggen dat de gegevens worden bewaard nadat de laptop helemaal is uitgezet.

- Je kunt in een laptop een cd-rom plaatsen. Cd-rom betekent Compact disk read-only memory. Deze schijf kan in de computer worden gelezen. Op zo`n disk staan meestal computergegevens of computerprogramma`s. Je kunt ook een cd-rw plaatsen in de laptop. rw staat voor rewritable dus je kunt deze schijf steeds opnieuw beschrijven. Een dvd-drive. Door er een cd in de drive te plaatsen kun je er gegevens opzetten en computersoftware.

- Communicatiemogelijkheden kunnen worden uitgevoerd door middel van een ingebouwde modem. Een modem is een apparaat dat informatiesignalen geschikt maakt voor transport tussen twee com- puters.

- Een voedingsadapter. Deze adapter voorziet de laptop van stroom en doet ook tegelijk dienst als acculader.

Laptop top 10

Selecteer direct

Betaalmogelijkheden