U bevindt zich hier: Laptop hardware

Laptop hardware


Hardware is in twee grote groepen te verdelen. De eerste groep is de interne hardware en de tweede groep is de randapparatuur. Onder de interne hardware vallen ondermeer het moederbord, processor, harde schijf, intern geheugen en de CD-ROM of DVD-ROM speler

Het moederbord
Is een printplaat. Hierop zit elektronica en andere printplaten kunnen hierop worden gemonteerd. Vroeger zaten er weinig functies op zoals het werkgeheugen en de processor. Vandaag de dag zit er alles op aan. Zo zit er een werkgeheugen op, een videokaart, een geluidskaart en een netwerkkaart. Verder ook nog connectoren voor uitbreidingskaarten, de processor en het BIOS systeem. BIOS staat voor Basic Input/Output System. In dit systeem zit programmatuur om de computer op te starten. Het systeem gaat ook zelftests doen. Het BIOS kan worden gewijzigd om ge´ntegreerde functies uit te schakelen. Moederborden zijn er in diverse formaten en modellen.

De processor
Ofwel de CPU en dat staat voor Central Processing Unit. Bij de computer draait alles om dit onderdeel. Vroegere processors hadden printplaten met IC`s. Een IC is een ge´ntegreerde schakeling ofwel een chip. In de jaren 70 kwamen er de eerste microprocessoren. Het voordeel was dat het hele systeem op ÚÚn chip kon worden vervaardigd.

Harde schijf
Kortweg gezegd is een harde schijf een erg belangrijk computeronderdeel. Hierop kunnen gegevens op worden bewaard. De gegevens die hierop komen zijn permanent en blijven bewaard, ook wanneer de computer wordt uitgeschakeld. De eerste harde schijf dateert uit 1956 en het was IBM die hiermee de eerste was. Sinds dat jaar nam de capaciteit toe terwijl de omvang steeds kleiner werd.

Intern geheugen
Is een computergeheugen dat zich op het moederbord bevindt. Dit type geheugen is erg snel. Om data op te slaan of af te halen levert bijna geen vertraging op.

CD-ROM speler
In die CD-ROM speler kun je een CD-ROM plaatje doen. CD betekent Compact Disk en ROM staat voor Read Only Memory. Op een CD-ROM staan dus digitale tekens en die kun je lezen en opvragen.

DVD-ROM
Is een optische schijf. Met behulp van optische technologie kunnen er digitale gegevens worden opgeslagen. In principe ontwikkeld voor video maar al snel geschikt voor andere toepassingen. De capaciteit van een dvd is 4,7 gigabyte en dat betekent gemiddeld twee uur beeld en geluid.

Onder de randapparatuur vallen onder andere de printer, muis, beeldscherm, luidspreker, toetsenbord, MP3 speler en de digitale camera.

Printer
Een printer is een apparaat dat gebruikt wordt om documenten af te drukken op papier. Deze documenten zijn op een computer aangemaakt. Een printer werkt heel simpel als volgt: Deze wordt aangesloten op de computer door middel van een USB kabel. Sluit de printer aan in het stopcontact.

Muis
De muis moet met de hand worden bewogen. Het is daarom een aanwijsapparaat die aan de computer zit gekoppeld. In het begin werd de muis aangesloten via de seriŰle poort. Nu is de muis aangesloten met een USB stekker. De muis werkt digitaal. De verplaatsing van de muis wordt daarom ook digitaal gemeten. Er zijn diverse soorten muizen op de markt. De eerste is de mechanische muis. De tweede is de optische muis. Daarnaast is er nog de trackball. Dan nog de Pen-Tablet combinatie en tenslotte nog de penmuis. De laatste is er weer in drie soorten.

Beeldscherm
Hierop kun je zien wat je bijvoorbeeld hebt getypt. Heb je daarbij een fout gemaakt dan is die corrigeerbaar. Er zijn drie typen gangbaar namelijk de LCD, het Plasmascherm en de TFT. LCD betekent Liquid Crystal Display. TFT betekent Thin Film Transistor Liquid Crystal Display.

Luidspreker
De luidspreker die standaard in een laptop zit is niet van topklasse, in tegendeel. Ga je voor een goed geluid dan moet je extra luidsprekers aanschaffen.

Toetsenbord De plaatsing van de symbolen en van de letters stamt uit vroegere tijd en waren om technische reden zo geplaatst. In Nederland maakt men gebruik van de Qwerty indeling.

MP3 speler
Hebben dan een USB- aansluiting. Op deze manier kunnen bestanden worden uitgewisseld met de computer.

Digitale camera
De camera kan met behulp van een USB kabel aan de computer worden aangesloten. De foto`s die je gemaakt hebt kun je dan op je computer zetten. Van hieruit kun je de foto`s uitprinten, bewerken, verzenden en er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Laptop top 10

Selecteer direct

Betaalmogelijkheden