U bevindt zich hier: Kenmerken van Notebooks

Kenmerken van Notebooks


Kenmerken van een notebook
Een notebook is een computer van het type laptop. Dus een notebook kun je op je schoot nemen. Een ander voordeel is dat je zo`n notebook overal mee naar toe kunt nemen. Je bent van niks en niemand afhankelijk. Uiteraard zijn er ook nadelen. Een nadeel is bijvoorbeeld dat de koeling aan de onderkant zit waardoor de warmte moeilijk weg kan. Een ander nadeel is ook dat de onderdelen kleiner zijn en daardoor duurder. Enkele kenmerken van een notebook zijn:

Voedingsadapter Doet dienst als acculader en voorziet de notebook van elektrische stroom.

De processor De eerste processors zijn al heel oud en zijn vanaf begin 1970. De meest voorkomende merken zijn AMD en Intel en deze laatste kwam als eerste op de markt met de i4004. Deze had 4 bit, tegenwoordig zijn er processors van 64 bits.

USB poorten Vroeger waren er nog parallelle poorten en seriële poorten. Tegenwoordig zit er aan elke notebook enkele van deze USB poorten. Deze poorten dienen om randapparatuur aan te sluiten zoals een printer. Het voordeel is ten opzichte van vroeger is dat de snelheid wat betreft gegevensoverdracht een stuk sneller is.

Luidsprekers Bij de modernste notebooks is het geluid een stuk beter dan bij de eerste. Bij de eerste notebook was het geluid van zeer matige kwaliteit. Vandaag de dag zit er standaard al een microfoon en een webcam.

Toetsenbord Er zit natuurlijk veel verschil tussen een toetsenbord dat in een ander land wordt gebruikt en een toetsenbord dat in Nederland wordt gebruikt. In ons land wordt het QWERTY toetsenbord gebruikt. Het toetsenbord zit in het notebook ingebouwd.

Gewicht Dat varieert behoorlijk. Er zijn kleine notebooks en notebooks die de grootte hebben van een laptop. Het laagste gewicht zal beneden een kilogram liggen. Het hoogste gewicht zal tegen de drie kilo aan liggen.

Muis Die is standaard niet aanwezig bij een notebook. Ben je een muis gewend dan moet je er beslist een bijkopen. Er zit op het toetsenbord een rechthoekige knop die als muis fungeert. Je moet er wel mee leren omgaan.

Harde schijf Op een harde schijf kun je al je gegevens kwijt. Deze schijf is natuurlijk standaard ingebouwd. De gegevens die zijn ingevoerd worden automatisch bewaard, ook nadat je je notebook hebt uitgezet.

Accu Een notebook heeft tenminste één accu. Met die accu kun je ongeveer twee uur werken waar je maar wilt. Dat is ook het supergrote voordeel van een notebook. Er zijn inmiddels ook notebooks die twee accu`s hebben.

Beeldscherm of monitor Natuurlijk ook ingebouwd in een notebook. Op een beeldscherm kun je zien wat je hebt ingetypt. Heb je een fout gemaakt in een tekst dan kun je die veranderen. CD-ROM. Ook die kun je in je notebook doen. CD staat voor Compact Disc. ROM staat voor Read- Only-Memory. Je kunt ook een CD-RW in een notebook doen. RW staat voor ReWritable. Modem Zit standaard in een notebook. Een modem dient voor de uitvoering voor diverse communicatie- mogelijkheden. Eerst dienen de informatiesignalen geschikt te worden gemaakt en dat doet een modem.

Selecteer direct

Betaalmogelijkheden