U bevindt zich hier: Hardware van een Notebook

Hardware van een Notebook


Wat is hardware?
Hardware is alles wat tastbaar is van een computer dus ook van een notebook. Het zijn de fysieke componenten die een rol spelen of kunnen spelen in een notebook.

Verdeling
De hardware die gebruikt wordt bij een notebook zijn te verdelen in de interne hardware en de randapparatuur.

Randapparatuur
Randapparatuur zijn onderdelen zoals de muis, de digitale camera, het toetsenbord, beeldscherm, MP3 speler, de luidspreker en de printer.
De muis moet manueel worden bewogen. Zit aan de notebook vast en je kunt er mee aanwijzen. De muis is aangesloten met een USB stekker. Vroeger zat de muis aangesloten aan een seriŽle poort. Er zijn diverse soorten muizen die toegepast kunnen worden bij een notebook. De meest moderne is de Pen- Tablet combinatie. Dan is er de mechanische muis, de trackball, de penmuis en de optische muis. De digitale camera kan ook op je notebook worden aangesloten. Dat gaat door middel van een USB kabel. De gemaakte foto`s worden digitaal verstuurd vanaf de camera naar de computer. Vandaar uit kun je bewerkingen mee doen. Het toetsenbord is geÔntegreerd in de notebook. Buiten de cijfers en letters zitten er nog veel meer mogelijkheden op. Er zit wel verschil tussen een toetsenbord wat in Nederland wordt gebruikt en een toetsenbord dat bijvoorbeeld in Duitsland wordt gebruikt. In ons land is er de QWERTY- indeling. Deze indeling is al heel oud en zat al op de eerste typemachines. Het beeldscherm zit ook ingebouwd. Je kunt hierop zien welke gegevens je hebt ingevoerd. Het meest voorkomende type is de LCD. LCD betekent Liquid Crystal Display. Vooral voor de kleinere notebooks worden plasma schermen gebruikt. MP3 speler hebben een USB- aansluiting. Makkelijk om vanuit je notebook muziek op te nemen. Met zo`n aansluiting kunnen dus makkelijk bestanden worden uitgewisseld. Een luidspreker zit ook standaard in een notebook. De geluidskwaliteit is niet van een erg hoog niveau. Wil je een hogere kwaliteit dan moet je toch extra luidsprekers kopen. Een printer is eigenlijk onontbeerlijk. Je kunt nu wel een hoop gegevens invoeren maar af en toe zul je iets op papier moeten hebben en dat kan alleen als je printer hebt. Heel eenvoudig, een stekker van de printer in het stopcontact, een andere kabel die aan de printer vastzit in een USB- poort.

Interne hardware
CD-ROM speler is ook standaard bij een notebook. Hierin kun je een CD of een DVD in doen. Op een CR- ROM staan de tekens digitaal opgeslagen en die kun je weer opvragen. De harde schijf gaat al weer heel wat jaren mee. De eerste is van IBM en uit 1956. Op een harde schijf kunnen je gegevens worden bewaard die altijd weer opgeroepen kunnen worden. De eerste schijf was een heel bouwwerk met relatief weinig geheugencapaciteit. Die capaciteit nam langzaam toe terwijl de omvang steeds kleiner werd. Het moederbord bevat veel elektronica en zijn er in diverse modellen en formaten. Op een vroeger moederbord zaten niet zoveel functies. Tegenwoordig zit er erg veel op zoals een netwerkkaart, een videokaart, een processor en een werkgeheugen. Intern geheugen is te vinden op het moederbord. De processor is verreweg het belangrijkste onderdeel van een notebook. Lang geleden, in de jaren zeventig kwamen de eerste microprocessors. Op een DVD-ROM schijf kunnen digitale gegevens worden opgeslagen. De capaciteit van zo`n schijf is 4,7 gigabyte en dat staat garant voor twee uur film en geluid.

Laptop top 10

Selecteer direct

Betaalmogelijkheden