U bevindt zich hier: Beeldschermen Notebook

Beeldschermen Notebook


Beeldbuis?
Een beeldscherm uit vroegere tijden is opgebouwd door middel van lijnen. Dat had als gevolg dat er een flikkering ontstond. Dat is niet prettig kijken want de ogen worden er behoorlijk moe van. De herschrijvingssnelheid wordt uitgedrukt in Herz (Hz). Hoe hoger die snelheid is, des te minder flikkeringen. Als gemiddelde wordt 85 Herz aangenomen wat betreft rustig kijken. Een beeldscherm van een notebook is een LCD scherm. Nu wordt er niet meer gesproken over flikkeringen maar over de responstijd. In grote lijnen komt het er op neer dat hoe lager deze tijd is, hoe aangenamer het is om er naar te kijken.

Jaren 1970-1980
De beeldschermen uit die tijd hadden als erg groot nadeel dat zij last hadden van inbranden. De monitoren waren toen allemaal monochroom en zij lieten alleen maar gekleurde karakters zien. Het inbranden is nu niet meer. Na verstrijken van de tijd verdwenen de monochrome beeldschermen van het toneel. Deze hebben plaats gemaakt voor kleurenschermen. Door de technologie zijn er diverse afmetingen mogelijk. Hele grote en ook hele kleine die gebruikt worden voor notebooks. De vaste standaardverhouding was 4:3. De 4 is voor de breedte, de 3 voor de hoogte.

Begin 2003
De beeldschermen uit die tijd waren behoorlijk groot en namen daarom veel plaats in. Dat kwam omdat deze nog een beeldbuis hadden. Dat was ook het geval bij televisiebeeldschermen.

Soorten beeldschermen
De meest voorkomende is het LCD beeldscherm. In het kort is de werking als volgt. `Vloeibare kristallen` zijn in staat om de polarisatierichting van licht te draaien. Dat gebeurt wanneer er een elektrische spanning wordt opgezet. De afkorting LCD is Liquid Crystal Display. De verhouding van de breedte en de hoogte is, zoals genoemd, 4:3. Deze verhouding wordt ook wel Aspect Ratio genoemd. Nu zijn er grotere afmetingen mogelijk maar ook kleinere en dat kwam goed uit wat betreft het beeldscherm van een klein notebook.
Het tweede meest voorkomende soort beeldscherm is het plasmascherm. Ook hier zijn erg grote beeldschermen mogelijk, vooral voor televisieschermen. Zo`n scherm werkt ongeveer hetzelfde als een tl-buis. Een gas zorgt voor het licht in een afgesloten ruimte. Er worden koperen draden in het scherm aangebracht. Daarbij komt ook nog een tweede laag met koperen draden die loodrecht op de eerste draden wordt aangebracht. Door een spanningsverschil komt een beeldpunt op het scherm dat ontstaan is op het kruispunt van de twee koperen draden. Nu moet zo`n beeldpunt ook nog eens kleur krijgen. Een beeldpunt ontstaat door de drie basiskleuren. Wanneer nu de kruispunten op de juiste manier worden aangestuurd dan ontstaat er een helder beeld.
Het derde type beeldscherm is het TFT scherm. Het is een nog weer beter scherm vergeleken met een LCD scherm. De letters TFT staan voor Thin Film Transistor Liquid Chrystal Display.

Resolutie
De definitie van resolutie is het aantal pixels die beschreven worden op een beeldscherm. Het is in principe het oplossend vermogen van een optisch apparaat. Hoe hoger de resolutie van een beeldscherm, hoe meer pixels op het beeldscherm getoond kunnen worden.

Pixel
Een pixel is een vierkant of rechthoekig blokje. De kleur van een pixel is een combinatie van de basiskleuren groen, rood en blauw. Voor elke kleur wordt één byte gebruikt. Om de kleur van een pixel te bepalen worden drie gegevensbytes toegekend.

Laptop top 10

Selecteer direct

Betaalmogelijkheden