U bevindt zich hier: Beelscherm laptop

Beelscherm laptop


Stukje geschiedenis
In de jaren 1970 en 1980 waren de beeldschermen monochroom. Zij konden alleen maar gekleurde karakters laten zien. Een groot nadeel van deze beeldschermen of monitoren was dat zij snel inbrandden. Dat kwam omdat de oplichtende fosforlaag werd aangetast als een bepaald beeld voor langere tijd op het beeldscherm bleef staan. Deze afbeelding had zich als het ware ingevreten. De moderne beeldschermen hebben dit nadeel al lang niet meer. Langzaam maar zeker verdwenen deze monochrome beeldschermen en in de plaats hiervan kwamen de kleurenschermen. Ook deze werden in steeds grotere afmetingen gemaakt. Er ontstond een vaste verhouding wat betreft de breedte met de hoogte, deze was 4:3.

2003
De meeste beeldschermen in die tijd werkten nog met een beeldbuis, net zoals bij de televisie. Het waren behoorlijke bakbeesten. Aan de voorkant aan de binnenkant van het glas zijn pixels aangebracht. Een pixel is een klein puntje dat een bepaalde kleur uitstraalt als zij worden aangestuurd. Dat gebeurt in de kleuren blauw, groen en rood. Het aantal pixels kan bij een beeldscherm variŽren van 640x480 pixels tot 1600x1200 pixels. Hoe meer pixels er zijn, des te beter is de resolutie. Resolutie is een ander woord voor digitale beeldverwerking.

Beeldbuis
Een ander woord voor beeldbuis is CRT ofwel een Cathode Ray Tube. Zo`n scherm wordt lijn voor lijn opgebouwd met als gevolg dat het beeld flikkert. De snelheid van het herschrijven van een scherm wordt vernieuwingssnelheid genoemd en wordt uitgedrukt in Hz (Hertz). Hoe hoger die snelheid, des te minder last van flikkeringen. Een Hz vanaf 85 wordt als aangenaam ervaren maar dat kan natuurlijk per persoon verschillen. Bij de LCD technologie wordt niet meer gesproken over flikkeringen maar over de responstijd. Het komt erop neer dat een lage responstijd het aangenaamst doet ervaren.

Typen beeldschermen
Het eerste is het LCD beeldscherm. LCD staat voor Liquid Crystal Display. De werking in het kort is dat `vloeibare kristallen` in staat zijn om de polarisatierichting van licht te draaien als er een elektrische spanning op wordt gezet. Zij laten dus het licht al dan of niet door. Wat de vaste verhouding betreft, 4:3, geeft deze LCD technologie bepaalde mogelijkheden. Deze verhouding wordt de aspect ratio genoemd. Er ontstonden beeldschermen met 16:10 of 15:10. Ook diagonaal werden de schermen groter. 53 centimeter beeldscherm is nu een gangbare maat geworden maar er zijn er ook van 76 centimeter en de topper is zelfs 2,08 meter. Dan heb je wel een supergroot formaat. Het tegengestelde kon nu ook worden bereikt namelijk hele kleine schermpjes van 5 centimeter en nog kleiner. De tweede is het TFT beeldscherm. De afkorting staat voor Thin Film Transistor Liquid Crystal Display. Het is een verbeterde versie van de LCD. De derde is het Plasmascherm. De werking gaat gepaard met een soort gas. Dat gas zit in een afgesloten ruimte en zorgt ervoor dat het licht geeft. Een beeldpunt ontstaat door spanningsverschil. Elk beeldpunt dat voor kleur moet zorgen moet de drie basiskleuren kunnen weergeven.

Beeldschermresoluties
Zoals geschreven, hoe hoger de resolutie die het beeldscherm aankan, hoe beter het kwalitatief wordt wat betreft het beeldscherm maar ook van de getoonde beelden. Natuurlijk speelt ook de verversings- snelheid een grote rol. Een lage snelheid geeft geen rustig beeld waardoor de ogen sneller vermoeid raken. Dat was dus alleen bij de oude beeldschermen. Met de nieuwste beeldschermen heb je daar geen enkele last meer van.

Laptop top 10

Selecteer direct

Betaalmogelijkheden